10 feb

Leefomgeving van wilde paarden

Wanneer je ervoor kiest om je paard op een manier te verzorgen die zo dicht mogelijk bij de natuur komt, is het nodig om je te verdiepen in de leefwijze van wilde paarden.

Tijdens de studies van wilde paarden kwam men tot de ontdekking dat deze paarden 60% van hun tijd besteden aan grazen. Dit komt neer op vijftien tot zeventien uur per dag. Terwijl de paarden grazen zijn ze voortdurend in beweging, omdat ze vrijwel na elke hap een stapzetten. Op deze manier leggen ze grazend ongeveer dertig kilometer per dag af. Tevens moeten de paarden op zoek naar water omdat er geen drinkbakken aanwezig zijn. Daarnaast trekken ze regelmatig naar een nieuw graas gebied, zodat de schatting van de totale afstand dat een wild paard per dag aflegt op vijftig kilometer per dag komt.

Om uit te rusten staan de paarden soms even te dutten of gaan even liggen. Dit duurt echter nooit lang en gaat in etappes. Mensen slapen gemiddeld acht uur aanééngesloten, maar bij paarden is dit meestal tien minuten of een kwartiertje. Het overgrote deel van de dag wordt dus besteed aan eten en tegelijkertijd bewegen. Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit dorre, houtachtige gewassen waardoor ze veel moeten eten om de nodige voedingstoffen binnen te krijgen. Het spijsverteringskanaal van een paard is uniek in vergelijking met die van andere grazers. Ze hebben een kleine maag, een korte dunne darm en een grote blinde en dikke darm. Het verwerken van het voedsel gebeurd continu en in geleidelijke mate. Omdat er tijdens dit verwerkingsproces warmte vrij komt is het spijsverteringskanaal van een paard tevens de belangrijkste warmtebron.

Wilde paarden lopen over verschillende ondergronden, van zachte drassige bodem tot rotsachtig terrein. Op deze wijze slijten de hoeven op een natuurlijke manier en blijft de vochtbalans intact. Door de hoeven van overleden wilde paarden te onderzoeken, heeft men ontdekt dat er onder de wilde paarden nauwelijks hoefproblemen zijn. Dit lijkt te komen door de combinatie van veel beweging en verschillende soorten terrein. De wilde paarden lopen moeiteloos over keien en rotsen zonder uit te glijden.

Wilde paarden leven in groepsverband en communiceren veelvuldig met elkaar. Ze waarschuwen elkaar bij onraad en blijven bij elkaar. In de natuur bestaat deze kudde uit een groep merries en één hengst. Als er een hengstveulen wordt geboren zal deze op volwassen leeftijd een eigen kudde zoeken of een andere hengst bevechten en verdrijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

thunderstruck